נהנה תושב ישראל

בעבר, חבות המס והתשובות של נאמנות נקבעה על ידי יוצר הנאמנות  בהיותו תושב ישראל הנאמנות הייתה לתושבת מס בישראל וחייבת במס בישראל על כלל הכנסותיה; בהיותו תושב חוץ  הנאמנות הייתה לתושבת חוץ ופטורה ממס על הכנסותיה מחוץ לישראל. משכך, נאמנות יוצר תושב חוץ הייתה פטורה ממס ומדיווח בישראל, וזאת ללא תלות במקום המושב של הנהנים בה  בישראל או במדינה אחרת.   
הפטור לנאמנות יוצר תושב חוץ היה גורף והוא חל גם במקום שבו נפטרו כל היוצרים בנאמנות, וזאת גם  כל הנהנים בנאמנות היו תושבי ישראל.  
בשנת 2014 שונה החוק ביחס לנאמנויות, והחל ממועד זה, חבות המס של הנאמנות נגזרת גם ממקום המושב של הנהנים בנאמנות ולא רק מתושבות היוצר. השינויים הדרמטיים בחוק, מצריכים תכנון מדויק בהקמה ובניהול של הנאמנות  על מנת להימנע ממיסוי עודף בישראל. 

אם בעבר נאמנות יוצר תושב חוץ הייתה פטורה ממס בישראל באופן רחב וגורף (פרט לנכסים ישראלים)במסגרת תיקון 197 לפקודה ביטל המחוקק את הסדר המס החל על נאמנות יוצר תושב חוץ, והוסיף במקומה שני סוגי נאמנויות:  

נאמנות תושבי חוץ – בנאמנות זו כל היוצרים וכל הנהנים הם תושבי חוץ, ומשכך היא נחשבת לתושב חוץ לעניין פקודת מס הכנסה, ואינה ממוסה על הכנסות מנכסים מחוץ לישראל.  

נאמנות נהנה תושב ישראל – נאמנות שבה היוצר הוא תושב חוץ ויש בה נהנה אחד או יותר שהוא תושב ישראל. קיימים שני סוגים של נאמנות נהנה תושב ישראל:  

  • נאמנות נהנה תושב ישראל שהיא נאמנות קרובים –בנאמנות זו מתקיימים יחסי קרבה בין היוצר לנהנים, והיא תחשב לנאמנות קרובים עד ליום פטירת היוצר ובן זוגו. מרגע פטירת היוצר ובן זוגותסווג נאמנות קרובים כנאמנות נהנה תושב ישראל שאינה נאמנות קרובים. נאמנות קרובים יכולה לבחור בשני מסלולי מיסוי ביחס להכנסות שהופקו מחוץ לישראל: מסלול של מיסוי שוטף בשיעור של 25% ביחס לחלקו של הנהנה הישראלי, או מסלול חלוקות בו מחויב הנהנה הישראלי על חלוקות מנאמנות  בשיעור של 30%.   

  • נאמנות נהנה תושב ישראל אשר אינה נאמנות קרובים (להלן: "נאמנות נהנה תושב ישראל")– נאמנות שבה היוצר הוא תושב חוץ, יש בה נהנה אחד או יותר שהם תושבי ישראל, אך אין יחסי קרבה בין היוצר לכל הנהנים או שהיוצר נפטר לפני או במהלך שנת המס הרלבנטית. נאמנות נהנה תושב ישראל, תחשב לתושב ישראל לצורך מס, ומשכך תתחייב במס על כלל הכנסותיה העולמיות בשנת המס שבה הן הופקו. סיווג נאמנות כנאמנות נהנה תושב ישראל אינו מותנה בהרכב הנהנים בנאמנות: גם אם רובו המוחלט של הנהנים בנאמנות מורכב מתושבי חוץ, סיווג הנאמנות כנאמנות נהנה תושב ישראל יביא לכך שכל הכנסותיה של הנאמנות יהיו חייבים במס בישראל 

מיסוייה של נאמנות נהנה תושב ישראל כ"תושב ישראל", מטיל דה פקטו  חבות מס מלאה בישראל על נאמנויות שמקור ההון שלהם מחוץ לישראל, הן מפיקות הכנסות מחוץ לישראל, ורוב הנהנים שלהן הם תושבי חוץ. כלומר,  פרק הנאמנויות מקבע מצב חוקי אשר אינו עקבי עם רוח פקודת מס הכנסה ודיני המס בישראל: נהנים שהם תושבי חוץ יהיו חייבים במס בישראל על הכנסות שהופקו מחוץ לישראל, בעוד שאם הם היו מחזיקים את אותם נכסים במישרין היו פטורים ממס ומדיווח בישראל.  

רו"ח (משפטן) ינאי נוימן מתמחה בתחום מיסוי הנאמנויות, והיה שותף לטיפול בתיקים כאמור ברשות המיסים ומול רשות המיסים. משרדנו מייעץ ליוצרים, נאמנים, ולנהנים בנאמנויות, ביחס לתכנון והקמה נאותה של נאמנויות, שימוש בכלי הנאמנות, ניהול נאמנויות, והיבטי המס של הנאמנויות, לרבות השגת פתרונות והסדרת מבני נאמנויות מורכבים, והסדרת חבויות המס מול רשות המיסים.  

צור קשר: טלפון 03-7737070, אי מייל [email protected]

Call Now Button